Křupavý chléb bez domácí pekárny? Jde to snadno a rychle

28.01.2022

Nemáte doma domácí pekárnu, ale chtěli byste si zkusit upéct vlastní domácí chléb? Bojíte se neúspěchu nebo náročnosti a složitosti? Dnes vám přináším tip, jak si doma upéct snadno a rychle domácí chleba a nebudete k tomu potřebovat žádnou domácí pekárnu. Od rodiny navíc sklidíte ohromnou pochvalu a po chlebu se během chvíle jen zapráší.

Určitě nejjednodušším způsobem, jak si pořídit čerstvý chléb, je dojít si pro něj do obchodu. Já vám dnes ale prozradím, jak být v kuchyni bohyní a zároveň se tím nevydat z posledních sil. Vše, co budete potřebovat je odhodlání a základní suroviny. Nepotřebujete žádnou speciální domácí pekárnu, žádných 24 hodin na kynutí, ani léta praxe k tomu, aby se chleba povedl. Jak tedy na to?

Základem je sušené droždí

Nemusíme být pekařskými mistry, kterým se vždy podaří založit parádní chlebový kvas. My na to půjdeme od lesa a použijeme sušené droždí. Do mísy si nasypeme 500 g pšeničné chlebové mouky, přidáme 1,5 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku cukru, 1 balíček klasického sušeného droždí a 1 balíček sušeného žitného kvásku.

Postup přípravy těsta

K výše uvedeným surovinám přidáme 400 ml vlažné vody, vypracujeme těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněteme a přeneseme na pečicím papírem pokrytý plech. Povrch chleba potřeme vodou, posypeme například sezamovými semínky (to jsem udělala já) nebo kmínem a podélně jej nařízneme nožem. Takto necháme chléb ještě hodinu odpočívat a kynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut na 220 °C, poté ztlumíme a pečeme 30 minut na 190 °C.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky