Jednoduché a levné: buchtičky se šodó
Dnes jsem si poprvé vyzkoušela udělat kynuté buchtičky se šodó. Abych se přiznala, mám ráda rychlé a hlavně jednoduché recepty a tento opravdu nezklamal. A co víc? Dostala jsem největší pochvalu od mé dcery, která nemá ráda sladká jídla a ze všech sladkých pokrmů jí právě jen a jen buchtičky se šodó. Když řekla: "Maminko, ty to máš tak moc dobré, dokonce lepší než ve škole!", málem jsem se rozplynula.

Recept je opravdu jednoduchý a zazáří každý, tak do toho:
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukr moučka
- 1 kostka droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 1 dl oleje
- sůl
Šodó
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 750 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- troška rumu
Postup
Odvážíme si 500 g hladké mouky a vsypeme ji do mísy, kam vyhloubíme doprostřed důlek, kraje posypeme solí. Do hrníčku si nalijeme teplé mléko, přidáme cukr a droždí, rozmícháme a vlijeme do důlku v mouce. Necháme si vzejít kvásek a přidáme ostatní přísady, ze kterých vypracujeme těsto. Necháme jej asi hodinu kynout.
Pekáč vymažeme olejem a těsně vedle sebe do něj vkládáme z těsta vytvarované kuličky. Necháme ještě asi 10 minut kynout, potřeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20 minut.
Dáme si vařit mléko a připravíme si vanilkový pudink dle návodu na obalu s tím rozdílem, že použijeme větší množství mléka. Pro chuť přidáme trošku rumu a vanilkový cukr.
Ještě horké upečené buchtičky pocukrujeme, polijeme krémem a podáváme.